Άρθρα & ενημέρωση

Το OPTILAB σε συνεργασία με το περιοδικό Σύγχρονη Οπτική δημιουργούν μια στήλη που απευθύνεται στον τεχνίτη οπτικό , τα Εργαστηριακά “ TIPS and TRICKS ” . Μέσα από αυτή τη στήλη θα αναδείξουμε μια σειρά εργαστηριακών τεχνικών “μυστικών” και με απλές συμβουλές ,φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε στο έργο του τον τεχνίτη οπτικό .
Αλλαγή πετονιάς στα γυαλιά - Optilab

Αλλαγή πετονιάς σε σκελετό Nylor.

 Απαραίτητα εργαλεία

1. Πετονιά 0,50mm

2. Πλάγιος κόφτης

3. Γάντζος

4. Μυτοτσίμπιδο

 Διαδικασία

Ισιωμα σκελετού γυαλιών - Optilab

Το ίσιωμα.

Το πεδίο αυτό είναι αρκετά μεγάλο και για να καλυφθεί σε βάθος θα έπρεπε να αναφερθούμε σε όλα τα είδη των σκελετών γυαλιών (μεταλλικοί, πάστινοι, griff, nylor, ειδικές περιπτώσεις όπως pinfeel, ξύλινοι , μεταλλικά nylor κ.α) σε συνδυασμό πάντα με τα σχήματά τους, τα είδη των φακών (κρύσταλλο, οργανικό, polycarbonate, trivex) , το δείκτη διάθλασης και τις διοπτρίες. Θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να αναφερθούμε στους γενικούς κανόνες και τους τυπικούς ελέγχους που απαιτούνται κατά τη διαδικασία ισιώματος ενός σκελετού .

Η ζημιά - Optilab

Στο τεύχος αυτό θα αναφερθούμε στον μεγαλύτερο εχθρό του εργαστηρίου , τη ζημιά.

Η ζημιά όπως γνωρίζουμε όλοι , εκτός από οικονομική επιβάρυνση μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα , μέχρι και ακύρωση της παραγγελίας.

Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις αιτίες λαθών και ζημιών και κυρίως να επιστήσουμε την προσοχή σε συγκεκριμένες εργασίες-διαδικασίες του εργαστηρίου κατά τις οποίες εμφανίζονται συχνά ζημιές και λάθη.

Θα αναφέρουμε επίσης κατάλληλους χειρισμούς ανά περίπτωση που ελαχιστοποιούν την πιθανότητα λάθους ή ζημιάς.

Μικρά και θαυματουργά - Optilab

Ένα καλά οργανωμένο εργαστήριο χρειάζεται μια μεγάλη γκάμα εργαλείων, από τα πιο κοινά και καθημερινά, έως αυτά που μπορεί να χρειαστούν σπάνια.

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε σε κάποια μικρά αλλά και πολύ χρήσιμα εργαλεία τα οποία πολλές φορές θα διευκολύνουν τον οπτικό στην καθημερινότητά του. Σε επόμενο τεύχος θα εστιάσουμε στη συνολική οργάνωση ενός εργαστηριακού πάγκου.

Η σωστή πατούρα - Optilab

Κατά το μοντάρισμα των φακών σε πάστινους και μεταλλικούς σκελετούς, η σημαντικότερη παράμετρος για να πετύχουμε μια άρτια κατασκευή, ποιοτικά αλλά και αισθητικά, είναι η πατούρα που θα κάνουμε στον φακό.

Απαιτείται ένας συνδυασμός τεχνικών γνώσεων, σωστού εξοπλισμού αλλά και σωστής επιλογής σκελετού-φακού πριν την εκτέλεση της συνταγής.

Σκελετοί γυαλιών Acetate - Optilab

Ένα συχνό πρόβλημα με τους πάστινους σκελετούς Acetate είναι να "μαζεύουν" και να πιέζουν τον φακό εκτός της πατούρας , στο επάνω και κάτω μέρος του σκελετού.

Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται κυρίως σε μακρόστενα σχήματα , με λεπτή πάστα πάνω-κάτω και ιδιαίτερα στους αρνητικούς φακούς.

Η αρχική κατασκευή μπορεί να είναι καλή , αλλά μετά από καιρό παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα. Οφείλεται κυρίως στον ίδιο το σκελετό που λόγω υλικού με τον καιρό συρρικνώνεται και σαν αποτέλεσμα πιέζει τον φακό.

ESPA